20 februari 2015

Idag är det jag som är Lilla My


Det är väl ingen direkt överraskning, men de senaste två dagarna har det blivit väldigt tydligt för mig - jag ÄLSKAR mat! I snart fem veckor har jag burit på en förkylning som inte vill lämna min kropp. Trots gröna juicer, smoothies, grönsaker, total avhållsamhet från mjölkprodukter (min man, som av någon anledning aldrig blir sjuk mer än en halv dag, säger att jag äter FÖR nyttigt).

Tålamod har aldrig varit min bästa gren, men jag har övat må ni tro. Och i vissa grenar är jag hyfsat bra på det. När det kommer till sjukdom, skulle jag säga att jag med åren arbetat upp ett bra tålamod. Förr kunde jag bli vansinnigt irriterad då jag blev sjuk. Men med tiden har jag, som faktiskt har ganska svårt för att acceptera en hel del saker som går mig emot, lärt mig att ta det lugnt och lyssna på kroppen. Att i tillstånd av sjukdom i stället känna oändligt mycket tacksamhet över att jag har två armar, två ben och en i övrigt frisk och smärtfri kropp. Två av dessa veckor har det känts okej att yoga, men denna veckan har jag vilat även från det. Men nu känns tålamodsmåttet på gränsen till rågat, även för mig. Och här är anledningen.

Jag har tappat smaksinnet. Jag känner varken lukt eller smak. Resultatet är troligen användande av kortisonnässpray som jag tillslut gav efter för, då jag inte längre stod ut. Ibland är bara det pest eller kolera att välja på. Jag har ätit ingefära, tuggat svinstarka mentholtuggumin (såna jag får hostattack av att ens titta på i vanliga fall), inhalerat varmt vatten med jugoslavbrännvin, badat badkar, tagit promenader, sköljt med koksalt, snutit halvt ihjäl mig - you name it! Totalt resultatlöst.

MEN så dåligt humör jag är på! I två dagar har jag kutat fram och tillbaka till köket och luktat på "starka saker" för att se om det hänt nåt, men icke då. Jag satt och tjurade här hemma så att jag nästan skämdes över mig själv innan, där jag satt och ylade "tänk om det alltid kommer att vara såhär!! INGENTING känns kul när inte maten smakar något!" Moget. Och då inser jag mer och mer hur mycket av min tillvaro som är uppbyggt kring att njuta av goda smaker. Eftersom jag dessutom är tillbaka i den akademiska världen och för bara en liten stund sedan har lämnat in en hemtenta i psykologi, tänker jag att det garanterat finns massor av forskning på vår relation till smaker. Alla har vi väl dessutom någon gång funderat på vilket sinne vi skulle välja bort om vi vart tvungna att välja ett (eller är det kanske bara jag som har sådan udda tankeverksamhet?). Smaksinnet skulle jag definitivt inte kunna leva utan!

Så nu sitter jag här. Ensam, då farmor och farfar ville ta hand om barnen, och mannen skulle ut på galej. Och surar. För att jag har köket för mig själv och kan passa på att laga vad helst jag själv känner för, utan att ta hänsyn till andras intresse. Men jag borde väl för länge sedan ha insett att livet sällan blir så som man tänkt sig. Så jag tar en kopp te som innehåller alla sorters hälsofrämjande ingredienser, såsom ingefära, citron, honung och mynta och sjunker ner i soffan framför en meningslös serie. Inte så tokigt det heller. Trevlig helg på er!

17 februari 2015

Tankar en tisdag

Vi har alla olika syn på vilken kost vi vill ge våra barn. Jag vill gärna dela med mig av mina tankar kring detta, utan att för den sakens skull upplevas som en pekpinne. Jag vill göra det för att väcka en tanke, och med ett hopp om att kunna ge förutsättningar för friskare barn och gladare föräldrar. Vissa saker jag skriver finns det vetenskaplig grund för, och andra är bara min egen tro, vilket jag vill vara tydlig med. 

Vi var redan från början fast beslutna om att socker var något som vi inte ville ge våra barn förrän de själva var stora nog att be om det. Och därefter skulle det få vara i begränsad mängd. Det finns flera anledningar till detta. Dels är socker en väldigt snabb och kortsiktig energi, och barn som ätit mycket socker blir ofta överaktiva, kanske arga och får ett oigenkännligt beteende. Tyvärr märks inte detta lika tydligt på de barn som redan från början fått mycket socker i sin kost. Däremot så gör socker mycket skada på insidan av kroppen. Att socker har en inflammerande effekt på våra kroppar finns det idag stor forskningsevidens för och att dessa inflammationer i sin tur är orsaken till cancer, diabetes, demens och hjärtsjukdomar. Dessutom är socker inte är bra för tänderna, det får vi lära oss redan när vi är små. Här finns en artikel om en stor Harvard-studie som visar att kvinnor som äter mycket vitt socker, vetemjöl och rött kött, löper betydligt större risk att drabbas av depression. Själv är jag helt övertygad om att vår kost har inverkan på vår psykiska hälsa. Självklart blir du inte deprimerad av att äta en bulle, men ett konstant och högt intag av socker resulterar för de flesta människor i ett dåligt humör med låg energinivå. Sist av allt - det finns så ofantligt många andra välsmakande och bra källor till energi!

När vi då väl äter socker, är min tanke att det finns bättre och sämre alternativ. Att ge barnen socker i yoghurt, flingor, musli eller bröd - saker som smakar fantastiskt bra utan denna hälsopåverkande ingrediens, är i mina ögon ett mindre bra alternativ. Men att äta socker i måtta, vid särskilda tillfällen, och gärna efter att man fått i sig en bra måltid, tycker jag är något som vi alla ska kunna njuta av. Även vid dessa tillfällen kan det vara värt att överväga sin val. En hembakad semla utan tillsatser, eller en chokladbit som innehåller relativt få tillsatser, kommer enligt min mening alltid att vara ett bättre alternativ än smågodis som är fullproppat med färgämnen och andra onaturliga ämnen.

Se bara här på Alimentas semla. Traditioner är viktigt för mig och att se ögonen på vår treåring, då han för första gången blir serverad en semla, är så härligt. Man ser att han förstår att detta är något speciellt som inte händer varje dag (även om han såklart frågar efter fler redan klockan sju på morgonen dagen efter...). Men den här semlan nedan, skulle jag inte frivilligt servera någon, då lägger jag hellre en timme på att baka egna.



En annan viktig aspekt är njutningen. Jag vill att barnen, generellt med all mat men i synnerhet socker, ska sitta ner och njuta av det. Känna vad det smakar, tugga och inte springa runt och kasta i sig det, utan att ens fundera över vad det smakar. Jag har ingen aning om hur mina barns relation till mat kommer att se ut i framtiden, och om den bilden går att leva upp till då de är större. Men jag vill ge dem en bild av mat som något gott, där man absolut kan tycka att en del saker smakar mindre bra, men aldrig säga att mat är "äcklig". Sen om det kommer bli så eller inte, kan jag aldrig veta, men det är åtminstone vad jag vill förmedla till dem.

Källor: Äkta Vara, SVD och Kurera.se

16 februari 2015

Fröknäcken

Det finns en uppsjö av recept på fröknäcken och såhär gör jag mina:

Tre plåtar fröknäcke

3 dl solroskärnor
1,5 dl hela linfrön
1,5 dl sesamfrön
3 dl pumpakärnor
3 msk fiberhusk
3 msk kokosmjöl (mandelmjöl går också bra
1,5 tsk salt
7,5 dl vatten
0,75 dl vallmofrön (ej nödvändigt)
flingsalt

Blanda alla torra ingredienser, utom vallmofrön och flingsalt och tillsätt sedan vattnet. Låt smeten svälla i 45-60 min. Står den längre blir den svår att arbeta ut på plåten. Fördela smeten tunt och jämnt med en stekspade på tre bakplåtspapper. Strö över flingsalt och ev. vallmofrön. Grädda i ugn, varmluft 160 grader i ca 70 minuter.

15 februari 2015

Gluten- och mjölkfria pannkakor - frasiga och luftiga

Plötsligt händer det! Söndagar är en perfekt dag att avsluta med en god pannkakskvällsmat, om ni frågar mig. Fick en idé om att använda ingredienser som lätt sväller, för att få till fluffiga pannkakor och som jag lyckades, om jag får säga det själv! Det här receptet lär definitivt göras fler gånger. Barnen och jag åt tidigare på kvällen och då min man kom hem efter träning och fick smaka dem var jag var inne för att natta ettåringen, och hör hur treåringen säger med en väldig inlevelse:

"Pappa det var VERKLIGEN goda pannkakor idag!"


Linsmjöl, boveteflingor och amaranthpuffar utgjorde grunden, tillsammans med fiberhusk. I vanlig ordning uppmärksammar jag att måtten bara är uppskattade då jag, som oftast, bakat på känn...

Ca 7 st pannkakor, 10 cm i diameter

0,5 dl amaranthpuffar (finns i välsorterade mataffärer)
0,5 dl boveteflingor
0,75 dl linsmjöl
0,5 msk fiberhusk
4 dl valfri mjölk
2 ägg
0,5 tsk salt
1 krm vaniljpulver
25 g smör eller valfri olja

Smält smöret. Blanda alla torra ingredienser, tillsätt sedan mjölk och sist äggen och det avsvalnade smöret. Låt smeten svälla i ca 10 min. Smeten sväller och blir ganska tjock, men ska ändå rinna lätt ur bunken då du häller. Jag upplevde att amaranthpuffarna, tillsammans med fiberhusk, fick en bakpulverliknande effekt, då de sväller otroligt bra. Pannkakorna blev riktigt fluffiga men också sådär frasigt goda i kanterna som jag älskar.


Stek på medelhögvärme i extra smör om det behövs.


Servera med valfria tillbehör. Här blev det "hallonsylt", granatäpplekärnor och avokado på min och keso med mango på barnens. Nu ska jag fortsätta med veckans handlingslista och läsa lite inspiration i några kokböcker jag lånat.

11 februari 2015

Matiga muffins

Idag har jag för första gången i mitt liv bakat muffins totalt på känn, helt utan recept. Jag fick inspiration från ett recept på frittatas i muffinsform, som jag lagade igår kväll, och blev sugen på att göra en glutenfri, matigare mellanmålsvariant, som är perfekt att ha i frysen. Så det blev en grundsmet med två varianter på fyllningar. För er skull så använde jag mått (till nästan alla råvaror i alla fall!). Barnens betyg var högt och de åt med glad aptit, så det här är en perfekt grej att ta fram ur frysen när man vill göra det enkelt för sig. Jag gör gärna dessa igen, men kanske med ännu mer fyllning. Varför inte lite tomatpure och oregano i smeten och parmesanost på toppen? Modifiera mera - kanske mitt nya motto?! 


1 dl linsmjöl
1 1/2 dl kikärtsmjöl
1 tsk bakpulver
1 msk kokossocker
1/2 tsk salt
25 g smör
ca 5 dl havredryck (mätte inte, utan tillsatte tills konsistensen var lagom)
2 ägg
vaniljpulver

Fyllning 1:
1 finriven morot
skalet från 1 apelsin

Fyllning 2:
Frysta blåbär

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Blanda samman alla torra ingredienser. Tillsätt havredryck och ägg. Rör sist ner det smälta och avsvalnade smöret. Fyll hälften av formarna med smet och tryck ner frysta blåbär i dessa. Vänd sedan ner en riven morot och skalet från en apelsin i smeten som är kvar, och häll ner i resterande formar. Grädda ca 20 min.

Mjöl: Självklart kan man använda vilket mjöl man vill. Jag upplever, då jag nu bakat vid två tillfällen på kikärts- och linsmjöl, att baktiden då blir något längre än med t. ex vanligt vetemjöl, kokosmjöl eller rismjöl.

Mjölk: Även här går det bra att baka med vilken sort man vill


10 februari 2015

En makalöst god linsgryta

Några gånger om året, samlas vi fem fantastiska kvinnor en fredagskväll och delar tankar, god mat och dryck i så många timmar vi bara kan. Det är alltid en tillställning att se fram emot, och jag njuter av varenda minut jag får ihop med de här fyra kloka, vackra och härliga vännerna. Senast blev vi bjudna på en makalöst god linsgryta och då våra killar fyllde år kort därefter så bestämde vi oss för att laga den till kalaset. Du hittar receptet hos Kung Markatta.


Tillbehören kan varieras i all oändlighet. Då jag blev bjuden på grytan hade värdinnan färsk koriander i - en perfekt smaksättning. På vårt kalas bjöd vi den med crème fraîche, koriander, två sorters kålsallad, foccacia och kycklingklubbor. Till resterna ett par dagar senare stekte jag grönkål, morötter och mixade färsk broccoli som jag sedan rostade i en stekpanna. Bara fantasin sätter gränser!

Man tager vad man haver

Då jag kom hem efter yogan i morse, var kylen nästintill ekande tom, då mathandling står på schemat idag. Ingen rismjölk eller vanlig mjölk, inga fröknäcken, inga bananer. Jag fick helt enkelt rota fram vad jag kunde hitta i förråden och göra en morgonsmoothie av det. Tack för det säger jag, för den smoothien jag just avnjutit blev grym! Jag älskar syrlighet i kombination med något lite bittert.


Min gulgröna smoothie:
1/2 citron
1 apelsin
10 cm gurka
3 broccolistammar
1 dl fryst mango
1 avokado
1 tsk gurkmeja

Gör såhär:
Juica citron, apelsin, gurka och broccolin. Det går sjävklart bra med själva buketten också, men jag tycker det är lite slöseri att lägga dem i centrifugen, och i stället ett utmärkt sätt att undvika soptunnan för den annars kanska trista stammen. Mixa juicen med övriga ingredienser.

Tidigare i livet har jag varit en ganska slösaktig person. Vi handlade det vi var sugna på, en hel del blev bortglömt i kylen och hamnade tillslut i soporna. Jag vill inte gärna tänka på alla mängder av mat som min man och jag förr slängde. Anledningen till att vi människor slänger mat är flera.

  • Dålig planering - att man inte har en tanke bakom det man köper hem, man handlar det man känner för och sedan blir det liggandes i kylen för att man glömde av det. 
  • Lathet - vi orkar inte vara kreativa med det vi har utan tycker det är lättare att åka och handla nytt, det vi är sugna på just nu. 
  • Okunskap och för lite kreativitet - vi har helt enkelt inte kreativitet nog att skapa med det som finns i kylen!
Jag är inte stolt över den ilska jag känner över att vi slänger sådana mängder mat. Men jag blir arg, otroligt arg, över att man slösar med resurser som gjort avtryck på världen. En apelsin som någon plockat, och som sedan fraktats över världen och gjort ett miljömässigt fotavtryck på vår planet, och och sedan slängs i en soptunna hemma i Sverige. Du kanske tänker - "men det är ju bara en apelsin". Då ska jag servera dig en sorglig sanning. Det är inte en apelsin, utan tonvis med mat vi pratar om. Det här beteendet tar inte ansvar för framtiden och jorden. Dessutom är det mat som det finns miljontals människor runtom i världen som hade behövt. I min värld är det vårt mänskliga ansvar att ta hand om den här planeten, och i det ingår att vårda våra tillgångar. Även fast vi kan och har råd att slänga en påse spenat, fyra apelsiner, en orörd matlåda som glömdes av - så skulle det kännas fel i varenda liten del av mig att leva så. Därför vill jag be dig att tänka efter. Mina tips är:

Veckohandla med en god planering 
Du kanske tycker att det verkar drygt och inte passar dig, och det är inte säkert att det gör. Men ge det ett par månader. Som med allt annat handlar det om att ge nya saker lite tid, en ny rutin fastnar sällan direkt, men när den väl gör det så flyter det på av bara farten. Jag kan annars motivera dig med att du slipper lägga flera timmar av din lediga tid på att åka och handla mat. Om man veckohandlar kan man minimera den tiden till två timmar per vecka och få tid över till betydligt roligare saker. Jag såg ett tv-program om en trebarnsmamma som la åtta timmar/vecka på att handla. Det är en hel arbetsdag! Ett annat tips är att beställa hem maten på nätet. Då kan man i lugn och ro från soffan beställa sin veckohandling och sparar ytterligare tid.

Våga var kreativ!
Titta vad du har i kylen och våga prova "hittepå-rätter". Att läsa recept och matbloggar är bra, då man ofta får mycket inspiration, idéer och tips om vilka smaker som går bra ihop. Hittar du ett recept du gillar och det saknas några ingredienser - ha inte som utgångspunkt att du måste ta bilden ner till ICA och komplettera - hitta en alternativ ingrediens. För vem tycker egentligen att det är särskilt kul att sticka ner till affären och handla, när man redan är lite hungrig och vill ha mat? Oftast blir resultatet lika bra, eller ännu bättre. Och blir det inte bra - ja då får det vara en lärdom och en middag som inte gick till historien som den bästa - värre än så är det inte.

Lukta och smaka innan du slänger
En del människor läser bästföre-datumet på en oöppnad mjölkpaket, konstaterar att det passerat och slänger den sen i soporna. Stopp! Öppna, lukta och smaka. Är allt ok? Ät! Det står trots allt "bäst före" och inte "oätlig efter". Min erfarenhet är att nästan allt går att äta efter datumet har passerat. Mjölk står sig nästan en vecka över datumet, trots att förpackningen är öppen. På ett päron som ser dåligt ut kan man oftast bara skära bort den del som inte är bra och äta resten.

5 februari 2015

Kokosmjölk

När jag började öppna ögonen för tillsatser, så fanns det en del givna produkter som jag nästan kunde räkna ut innehöll mycket av detta.  Dessa var sådana jag i princip aldrig köpte hem - färgglada, sockrade produkter och överlag ohälsosamma halvfabrikat - det var knappast en överraskning att de fått färgämnen, konserveringsmedel, stabiliseringsmedel, surhetsreglerande medel eller förtjockningsmedel tillsatta. Men efter en tid började jag inse att tillsatserna fanns i mycket av den mat som både jag och många med mig ser på som hälsosam. Därför tänkte jag börja en kategori som tar upp just detta - sådant du kanske inte visste innehöll tillsatser, men där det finns alternativ som inte gör det.

Den naturliga och rationella frågan för mig blir - varför ska man tillsätta E-ämnen när det uppenbarligen går att tillverka och sälja alternativ till ungefär samma pris utan dessa tillsatser? Först ut i kategorin blir kokosmjölk.


Kokosnötextrakt 65%, vatten, förtjockningsmedel (E466), emulgeringsmedel (E435).
Cirkapris: 13 kr


Kokosextrakt (56%), Vatten, Stabiliseringsmedel: E466, Emulgeringsmedel: E471, Antioxidationsmedel: Citronsyra
Cirkapris: 12 kr


Kokosnöt* (60%), vatten, stabiliseringsmedel (guarkärnmjöl)*. *certifierad ekologisk
Cirkapris: 18 kr


Fruktkött från kokosnöt (60%), vatten, emulgeringsmedel (E471), stabiliseringsmedel (E466)
Cirkapris: 15 kr


Kokosnöt* (60 %), vatten* = KRAV-ekologisk ingrediens
Cirkapris: 17 kr

Som ni ser så skiljer sig innehållet mellan alla produkterna, men Kung Markattas är den enda som bara innehåller kokosnöt och vatten, och ändå har den ett lägre pris än Santa Marias ekologiska. Alla de övriga innehåller någon form av tillsats. Blue Dragon har tom citronsyra i sin produkt.

Kort om e-ämnena:
E466 framställs från cellulosa med hjälp av kemiska processer. E435 framställs syntetiskt genom reaktion mellan sorbitol, fettsyror och etylenoxid. E471 framställs av fetter och oljor eller glycerol, vissa från gris eller djur. Ingen av dessa har några dokumenterade effekter på vår hälsa. Med tanke på vilket enormt antal tillsatser som finns, är det ju omöjligt att ha forskningsrapporter och vetenskaplig grund för effekterna. Så bara för att det inte finns evident för en skadlig effekt, så betyder det ju inte att det garanterat är ofarligt för våra kroppar. Om det finns en produkt i samma kategori, som tillverkas, säljs och smakar bra utan dessa tillsatser, blir det ett självklart val för mig.

4 februari 2015

Brödbak

För ett par månader sedan bakade jag det här glutenfria brödet, vid ett par tillfällen. Jag ska dock erkänna att jag har svårt för smaken av bovete, men när en kompis la ut en bild på dessa för några dagar sedan, kunde jag inte låta bli att vilja göra ett försök till. Jag fick tipset att dra ner på mjölmängden, så jag tog fram jäst, vatten och mjöl för att sätta igång. Men jag har ju så svårt för att följa recept....så jag gjorde en egen variant och skippade helt enkelt bovetet.


Vattenmängd, jäst och salt mätte jag upp enligt receptet, men sedan har jag arbetat in andra mjölsorter, till en konsistens som jag tyckte var lagom. Resultatet blev bra, men en liten, liten tendens till kladdigt i mitten, så kanske skulle jag haft i en aning mer mjöl. Annars är mitt allra viktigaste tips vid all form av brödbakning, oavsett mjölsort - våga jäs en klibbig deg! Bröd blir så väldigt lätt torrt och tråkigt annars. Igår använde jag dessa mjöl och gryn:

rismjöl
hirsflingor

Smaken blev bra tycker jag! Kikärtsmjölet är nog det som framträder mest, med en lite nötig smak, medan linsmjölet och rismjölet är väldigt neutralt. Jag ska absolut experimentera vidare med detta, nästa gång med havregryn som jag tror kan göra brödet lite luftigare. Jag har ett recept där man kalljäser frallor gjorda på vetemjöl och rågsikt, kanske kan det vara värt att kalljäsa även dessa (man ställer degen i kylen över natten). Av Hanna har jag fått tipset att vid glutenfri bakning alltid använda flera mjöl- och grynsorter, för bästa resultat. Tänk också på att inte skära brödet förrän det kallnat, precis som det står i grundreceptet. Här hittar du fler tips vid glutenfri bakning.

3 februari 2015

Chokladsmoothie


Detta är en riktigt god smoothie som är fin som lite variation till alla frukt- och grönsaksvarianter. Den är dessutom en bra återhämtningsdryck med proteiner och snabba kolhydrater, och självklart kan man tillsätta protein i någon pulverform om man så vill.


(Alla mått är ca-mått)

2 dl risdryck (eller annan valfri mjölk)
1 ekobanan (gärna fryst)
2 msk raw kakao
1 ägg
1 avokado
1 tsk kanel
1 tsk kokosolja
ev lite isbitar om den inte blir tillräcklig kall, det är därför det är en fördel med fryst banan

Toppa med exempelvis gojibär och kokos.

Mina grabbar gjorde tummen upp, båda två med fina smoothiemustascher. Ett godkännande från kidsen är minsann det bästa betyget en mamma kan få på sin mat.

Hummus - en underbar röra!

Hummus, denna fantastiska röra som inte ser mycket ut för världen, men som smakar gudomligt - om jag fick välja bara tre saker att äta resten av livet så skulle hummus vara en av dem! Den har sitt ursprung i arabvärlden och recepten på hur man gör den, varierar. Som vanligt så finns det inte bara en sanning, utan alla får hitta sin bästa variant. Men har du aldrig provat så lova mig en sak - gör det!


Kikärtor är basen och dessa finns både torkade som ska blötläggas i ca åtta timmar och sen kokas en timme, samt i tetraförpackning där allt detta redan är gjort. När det gäller hummus, så tycker jag att den blir godast på tetra-varianten, medan t. ex falafel blir bäst på de torkade där man får blötlägga själv. Enligt traditionen ska man ha tahini (sesamfröpasta) i hummus. Jag är själv inte så noga med det, men prova gärna och se vad du tycker. Färdighackad chili är guld att ha i frysen - du slipper stå och hacka samt få fingrar som svider om du petar dig i ögat. Dessutom är det är en grym smaksättare  som är bra för blodcirkulationen, stärker immunförsvaret och är rikt på c-vitamin som ger en bra järnupptagningsförmåga. Har jag sålt in den här produkten tillräckligt nu tro? 


Mitt bästa recept på hummus:

ett paket kikärtor (häll av dem i ett durkslag och skölj)
saften från en citron
chili i mängd efter smak
en vitlök (eller mer om man så vill)
olivolja (knappt en dl eller tills konsistensen blir bra)
salt
vitpeppar
(var inte rädd för att krydda på!)


Mixa alltsammans till en krämig konsistens. Blir det för tjockt så tar du bara mer olja. Vad ska man då ha det till? Allt, om du frågar mig! Som röra till middagen, som dipp till grönsaker, pålägg på mackan. Eller så kan man äta med sked direkt ur skålen, haha.


Här har jag toppat med lite koriander och chili och skurit ner mittdelen på kinakål som jag dippade. Broccoli, morot, blomkål, paprika eller gurka är också perfekta grönsaker att dippa. Seså, prova nu!

2 februari 2015

Kvällsmat efter yoga


Oj vilken rörig tallrik detta blev! Men god! När jag kom hem från yogan var barnen högt och lågt, men redan mätta efter att ha varit med pappa hos farmor och farfar. Så jag fixade en egen liten middag. Lagat på basingredienser som alltid finns hemma - tips! På tallriken, i en salig röra är det:

Grönkål och morot snabbt wokat i lite kokosolja och vitlök

Raw broccolimos med saft från lite apelsin, chili, olivolja och lite salt

Apelsin- och tomatsalsa med koriander

Broccolistav som jag hyvlat med en osthyvel, saltat med örtsalt och låtit dra under tiden jag lagade de andra grönsakerna och sedan friterat i lite kokosolja

Överbliven hummus från gårdagen (lovar att återkomma med ett inlägg om min absoluta favoritröra som jag skulle kunna leva på)

1 februari 2015

En kvällswok

Ett kök som intresserar mig allt mer är det asiatiska. Jag tycker om smakerna och är väldigt fascinerad och inspirerad av deras kärlek till grönsaker. I vår svenska matkultur kan jag tycka att vi är lite trångsynta när det kommer till just grönsaker, vilket jag själv också varit i större delen av mitt liv.  Förutom grönsallad, så kokar vi morötter, ärtor eller broccoli och har oftast grönsaker som ett tillbehör. Det är först på senare år som jag börjat förstå det fantastiska med grönt och egentligen är det märkligt att vi inte låter grönsaker få ta mer plats - det finns ju en uppsjö av olika smaker, konsistenser och texturer och en miljon sätt att tillaga dem. 

Wok är ett gott sätt att tillaga grönt, men är inte en enkel sak att få perfekt om ni frågar mig. Jag har tidigare inte varit så nöjd med mina wok-rätter, men har på sistone försökt läsa in mig en del på ämnet. Det som är viktigast när man wokar är:
  • Att noggrant ha förberett allt som ska ner i pannan innan man slår igång den 
  • Att man har en strategi för i vilken ordning grönsakerna ska i och i vilken storlek man skurit dem, så att de blir färdiga samtidigt
  • En het panna. En riktig wok ska lagas på hög värme, enligt asiatisk tradition och grönsakerna ska ner och vända.
Ikväll lyckades jag dock fantastiskt bra om jag får säga det själv. Min man är väldigt duktig på att woka och är även en kräsen och ärlig typ. Han berömde mig ordentligt så det tar jag som ett bra tecken helt enkelt! Mitt bästa tips för att lyckas med woken är - som i all annan matlagning - förbered väl och lägg ner kärlek och omtanke i det du gör!



Ingredienser:
1/2 kinakål (salladskål)
1 broccoli
1 stor morot
ca 4 cm ingefära
1 röd chili
3 vitlöksklyftor
sesamfrön
rapsolja eller kokosolja

Gör såhär:
Strimla kålen i ganska stora bitar och lägg i iskallt vatten under tiden, så att den behåller sin spänst under tiden du fortsätter med resten av grönsakerna. Ta isär broccolin och hyvla moroten med en potatisskalare, lägg även morötterna i kallt vatten. Skiva ner ingefäran i små bitar och hacka vitlöken samt chilin. När du är klar med alla grönsaker är det dags att börja woka. Hetta upp oljan och fräs ingefäran, vitlöken och chilin och var noga med att det hela tiden är täckt av olja, då både vitlök och ingefära lätt smakar bittert om det blir en aning bränt. Efter någon minut är det dags att lägga i broccolin. Sen är det väldigt svårt att säga exakt hur länge du wokar innan det är dags för kålen, som är nästa ingrediens som ska. Man får helt enkelt känna sig fram. Sist slänger du i morötterna som är så väldigt tunna, att de bara behöver vara i någon minut. Dra av pannan från värmen. Rosta sesamfrön i en torr panna tills de fått färg. Strö över din tallrik och servera rätten med koriander och flingsalt. Favoriten i den här rätten är kålen som är otroligt god att woka.