Då jag kom hem efter yogan i morse, var kylen nästintill ekande tom, då mathandling står på schemat idag. Ingen rismjölk eller vanlig mjölk, inga fröknäcken, inga bananer. Jag fick helt enkelt rota fram vad jag kunde hitta i förråden och göra en morgonsmoothie av det. Tack för det säger jag, för den smoothien jag just avnjutit blev grym! Jag älskar syrlighet i kombination med något lite bittert.
Min gulgröna smoothie:
1/2 citron
1 apelsin
10 cm gurka
3 broccolistammar
1 dl fryst mango
1 avokado
1 tsk gurkmeja
Gör såhär:
Juica citron, apelsin, gurka och broccolin. Det går sjävklart bra med själva buketten också, men jag tycker det är lite slöseri att lägga dem i centrifugen, och i stället ett utmärkt sätt att undvika soptunnan för den annars kanska trista stammen. Mixa juicen med övriga ingredienser.
Tidigare i livet har jag varit en ganska slösaktig person. Vi handlade det vi var sugna på, en hel del blev bortglömt i kylen och hamnade tillslut i soporna. Jag vill inte gärna tänka på alla mängder av mat som min man och jag förr slängde. Anledningen till att vi människor slänger mat är flera.
- Dålig planering - att man inte har en tanke bakom det man köper hem, man handlar det man känner för och sedan blir det liggandes i kylen för att man glömde av det.
- Lathet - vi orkar inte vara kreativa med det vi har utan tycker det är lättare att åka och handla nytt, det vi är sugna på just nu.
- Okunskap och för lite kreativitet - vi har helt enkelt inte kreativitet nog att skapa med det som finns i kylen!
Veckohandla med en god planering
Du kanske tycker att det verkar drygt och inte passar dig, och det är inte säkert att det gör. Men ge det ett par månader. Som med allt annat handlar det om att ge nya saker lite tid, en ny rutin fastnar sällan direkt, men när den väl gör det så flyter det på av bara farten. Jag kan annars motivera dig med att du slipper lägga flera timmar av din lediga tid på att åka och handla mat. Om man veckohandlar kan man minimera den tiden till två timmar per vecka och få tid över till betydligt roligare saker. Jag såg ett tv-program om en trebarnsmamma som la åtta timmar/vecka på att handla. Det är en hel arbetsdag! Ett annat tips är att beställa hem maten på nätet. Då kan man i lugn och ro från soffan beställa sin veckohandling och sparar ytterligare tid.
Våga var kreativ!
Titta vad du har i kylen och våga prova "hittepå-rätter". Att läsa recept och matbloggar är bra, då man ofta får mycket inspiration, idéer och tips om vilka smaker som går bra ihop. Hittar du ett recept du gillar och det saknas några ingredienser - ha inte som utgångspunkt att du måste ta bilden ner till ICA och komplettera - hitta en alternativ ingrediens. För vem tycker egentligen att det är särskilt kul att sticka ner till affären och handla, när man redan är lite hungrig och vill ha mat? Oftast blir resultatet lika bra, eller ännu bättre. Och blir det inte bra - ja då får det vara en lärdom och en middag som inte gick till historien som den bästa - värre än så är det inte.
Lukta och smaka innan du slänger
En del människor läser bästföre-datumet på en oöppnad mjölkpaket, konstaterar att det passerat och slänger den sen i soporna. Stopp! Öppna, lukta och smaka. Är allt ok? Ät! Det står trots allt "bäst före" och inte "oätlig efter". Min erfarenhet är att nästan allt går att äta efter datumet har passerat. Mjölk står sig nästan en vecka över datumet, trots att förpackningen är öppen. På ett päron som ser dåligt ut kan man oftast bara skära bort den del som inte är bra och äta resten.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar