18 maj 2015

Måndagsfisk

Idag blev det en typisk vardagsrätt i form av torsk med potatismos och ärtor. Det här är en av barnens absoluta favoriter. I många hem är säkert fiskpinnar en favorit hos barnen. Jag uppmuntrar alla som kan tänka sig att skippa detta halvfabrikat, att göra det. Att fixa egna fiskpinnar busenkelt - skär torsken i avlånga bitar innan du panerar. Findus fiskpinnar innehåller bara 61% torsk. Alltså är bara lite drygt hälften av en fiskpinne fisk. Resterande ingredienser är mjöl, stärkelse, aromer, olja, vatten och kryddor. Då föredrar jag helt klart 100% torsk som du först saltar och pepprar och sedan vänder i valfri panering. Det tar alltså inte särskilt mycket längre tid än att steka färdiga. Och ja, det blir garanterat småkaos i köket, men låt barnen få vara med och göra dem om det är svårt att vänja dem vid annat än de färdigköpta, prydliga varianterna. Det brukar öka chanserna till att de vill vara med och äta, om de varit med och lagat maten.


Polentapanerad torsk med potatismos, ångkokta ärtor och gula vaxbönor

Dagens panerade torsk gör du såhär:
Vänd tinade eller färska torskfiléer i polenta. Du kan alternativt vända dem först i majsmjöl, sedan i lite uppvispat ägg och sist i polenta. Stek i smör på medelhög värme ett par minuter på varje sida. Generellt behöver man steka fisk betydligt kortare tid än vad man tror, då den endast behöver komma upp i en innertemperatur på 56 grader. Den här sidan är förresten ett väldigt bra bokmärke att spara i sin dator, surfplatta eller telefon. Den ger en total överblick på innertemperaturer på både kött, fisk, fågel och vilt. Har lyckats lära mig det mesta utantill tack vare den sidan.

Du kan panera fisk i massor av olika varianter! Mitt viktigaste tips är - krydda ordentligt innan panering, annars blir fisken väldigt trist. Antingen kör du enkelt med ett lager panering, eller så dubbelpanerar du. Då använder du den finare mjölsorten i första omgången, sedan vänder du i vispat ägg och sist i den grövre. Den svenska, traditionella varianten är ju vetemjöl, ägg och ströbröd. Som ni vet undviker jag gärna vetemjöl, så här följer några av mig påhittade förslag på glutenfria alternativ:

Mjöl till första lagret:
Kikärtsmjöl
Linsmjöl
Rismjöl
Kokosmjöl
Majsmjöl

Till andra lagret:
Sesamfrön
Grovmixade solrosfrön eller pumpakärnor
Kokos

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar