7 mars 2015

Böngryta med gurkmeja och kokos

Recept på en väldigt god gryta jag improviserade fram häromdagen. Alla mått är uppskattade, så ni får smaka av allt eftersom.

1 röd chili
2 vitlöksklyftor
1 tsk chili
1 tsk gurkmeja
1/2 tsk cayennepeppar
1/2 blomkålshuvud
1/2 gul paprika
1 gul lök
1 dl edamamebönor
1 förpackning svarta bönor (kokta)
2 morötter
2 dl röda linser
1 paket krämig kokosmjölk
vatten
olja
salt
peppar

Tro det eller ej men bilden är inte redigerad, gurkmeja ger helt klart en väldigt gul färg!

Gör såhär:

Hacka lök och chili fint, pressa vitlöken. Skär blomkålen och paprikan i lagom stora bitar, skala och skiva morötterna. Häll av de svarta bönorna och skölj dem. Lägg sojabönorna (edamame) på en tallrik så att de får tina lite. Skölj linserna. När du förberett allt detta är det dags att börja! Fräs vitlök, lök, chili och alla kryddor i olja. Obs! Att fräsa kryddorna i olja är väldigt viktigt för att få fram smakerna ordentligt. Dessa kommer inte fram alls på samma sätt om man tillsätter dem senare. För mig är det viktigt att mat smakar mycket och särskilt vegetariskt, som gärna blir tråkigt - så fega inte med kryddorna och fräs dem alltid i olja. Var även noga med att allt är täckt i olja så att inte vitlöken blir bitter.

Efter ett par minuter tillsätter du grönsaker, börja med dem som tar längst tid, i detta fallet blomkål och morötter. Sedan tillsätter du paprika och sojabönor. Fräs ett par minuter och tillsätt sedan kokosmjölken och vatten. Låt puttra ca 15 minuter, tillsätt mer vatten om det behövs. Smaka av, salta, peppra och krydda mer om det behövs. Man kan även ta lite buljong för att höja smaken, jag brukar använda Renée Voltaires lantbuljong. Tillsätt sedan de svarta bönorna och linserna och låt hela grytan puttra tills linserna är mjuka. Servera med bröd, knäckebröd och kanske någon röra eller crème fraîche. P.S Grytan blir nästan ännu godare att äta dagen efter då smakerna fått stå till sig!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar