5 mars 2015

Tacotime

Tacos är en klassiker i de flesta hem, men tacokrydda är en liten bov som innehåller en del onödiga tillsatser. 

Det här är innehållet i Santa Marias tacokrydda:

Druvsocker, salt, lök, modifierad potatisstärkelse, spiskummin, chilipeppar, vitlök, potatisfiber, oregano, färgämne (paprikaextrakt), arom, klumpförebyggande medel (E551), syra (citronsyra), maltodextrin, jästextrakt

Jag förstår inte det här. Varför gör man såhär? En påse med sju olika kryddor kan inte vara några som helst problem att tillverka och sälja. Hållbarheten hade förmodligen varit flera år, så varför gör man då såhär? Troligen för att tjäna pengar. För att socker och tillsatser är billigt. Helt vansinnigt att man i en tacokrydda kan ha fem kryddor och lök, medan resterande åtta ingredienser är tillsatser och där den dominerande ingrediensen är druvsocker. LCHF-klubben har ett tillsats- och sockerfritt alternativ, men att betala närmare trettio kronor (som den kostar på ICA Maxi) för en liten påse kryddor som man i regel har hemma i skafferiet känns ganska onödigt. Om man gör tacos ofta och inte orkar blanda varje gång så kan man med fördel göra en större sats på en gång. Såhär gör jag vår krydda:

1 tsk salt
2 tsk paprikapulver
2 tsk chilipulver
1 tsk vitlökspulver
1 tsk lökpulver
1 tsk spiskummin
2 krm cayennepeppar


 Tortillabröden innehåller även de en del tråkigheter. Santa Marias bröd:

VETEMJÖL (64%), vatten, rapsolja, fuktighetsbevarande medel (E422), salt, emulgeringsmedel (E471), VETEGLUTEN, bakpulver (natriumbikarbonat), syra (citronsyra), förtjockningsmedel (E415).

Visst köper vi dessa bröd då och då - det är bara att inse att tiden och orken inte räcker till att välja något annat i vissa lägen. Men för att få till stånd en förändring hos livsmedelsproducenterna, behövs inlägg som dessa. Man ser ju att påtryckningar och offentliggöranden av matens innehåll ger resultat, i tacovärlden har det kommit förbättrade alternativ, även om de fortfarande lämnar en del i övrigt att önska. I Hannas kokbok Friendly food, som blivit en favorit, fanns ett recept på bröd till falafel, som innehåller gurkmeja som ger en fin smak som jag tyckte passade med tacos. Vi hade inget quinoamjöl som det var i grundreceptet, utan gjorde två olika sorter där vi tog annat mjöl.


2 msk skalade vita sesamfrön
0,5 dl linsmjöl (vi gjorde sedan en till sats och tog i stället havremjöl)
1,5 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
1 krm gurkmeja
1 tsk örtsalt
2 ägg
1,5 dl valfri mjölk

Blanda torra ingredienser, vispa ner mjölk och ägg. Bred ut smeten tunt på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen på 225 grader i 7-8 minuter.




Resultatet blev väldigt gott och killarna var nöjda. Kanske är det svårare om barnen är vana vid vanliga tortillabröd och det blir ju helt klart lite jobb att stå och göra dem om man har många barn som äter ett par stycken. Men värt att testa när man har tid!

Foto: Ett klokare liv

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar