26 januari 2015

D-vitamin

D-vitamin är speciellt på så vis att det är ett steroidhormon, precis som östrogen och testosteron. Det påverkar alltså våra kroppar i stor utsträckning, genom en stor rad gener i våra celler. Genom omfattande forskning har man allt starkare evidens för att D-vitaminbrist kan ligga bakom i stort sett vilka sjukdomar som helst: cancer, autism, hjärtsjukdom, fibromyalgi eller annan värk. Man ser också att D-vitamin har god inverkan på immunsystemet, som gör att vi kan stå emot virus och bakterier. Det finns fortfarande en del kvar att bevisa, men att äta tillskott är ett enkelt sätt att gardera sig.

Jag tror starkt på att D-vitamin är bra för våra kroppar och att det hjälper kroppens immunförsvar att hålla oss friskare. D-vitamin kan man få i sig via kosten, men inte i tillräckliga mängder. Det är i stället solen som fyller på våra förråd. Då vi bor på en plats som inte har sol i den utsträckning som behövs för att tillgodose behovet, är det ett bra råd att äta det i form av tillskott. Rekommendationerna är följande vid solbrist (alltså under vintermånaderna):

Vuxna och barn över 10 år: 2000-5000 enheter/dag
Barn under 10 år: 1000 enheter/dag (nyfödda ca 400-500)

Det som däremot är viktigt är att läsa på förpackningen - hur mycket d-vitamin det egentligen innehåller och vilka andra ingredienser som gömmer sig i paketet.


Den här flaskan känner troligen de flesta igen, antingen sedan de själva var små och den gick under namnet AD-droppar, eller från dagens D-droppar som man redan vid födseln ska ge sitt barn varje dag. Dessa droppar innehåller förutom d-vitamin även citronsyra, som inte innehåller en gnutta citron utan i stället framställs av majs, tillsammans svartmögel och svavelsyra. Vidare får barnet bara i sig 80 enheter/dos. 


D-vitamin från Thorne är ett betydligt bättre alternativ. Den är fri från alla allergener och innehåller varken vete, gluten, majs, jäst, soja, ägg, mejeriprodukter eller artificiella färgämnen, sötningsmedel, konserveringsmedel, palmolja eller stearat.



När barnen började äta vanlig mat köpte jag dessa kapslar, som man bara öppnar och häller ut innehållet ur. Till vuxen finns samma variant, men med 5000 enheter.


De värsta alternativen till vitamintillskott är sådana här. Hur kan en produkt som är riktad till barn och som innehåller både socker och citronsyra, få kallas multivitamin?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar