Jag minns hur otroligt provocerad jag blev av fenomenet raw food för
några år sedan. Jag tyckte på allvar att alla de människor som tänkte leva på
enbart grönsaker och utan tillagad mat, var helt från vettet. ”Leva på
morotsblast, de är ju helt knäppa!”, basunerade jag upprört ut
till vänner och bekanta. Jag minns också som igår den dag då min kära vän berättade att hon
gjort en chokladmousse på dadlar och avokado. Jag himlade med ögonen och fräste
till henne att ”om jag ville äta något sött så ville jag minsann hellre äta
”riktigt” socker, och inte hålla på att med bantningsefterrätter”. Ett annat glasklart
minne jag har, är från den dag jag stötte ihop med en kvinna som helt gått över
till ekologisk hudvård och kost. Återigen himlade jag med ögonen och gastade
att ”ska man lyssna på det där tramset så blir man ju sjuk av allt, sådär kan
man ju inte hålla på”, och så vände jag mig om till övriga närvarande och
tittade menande för att få medhåll.
Det här är alla händelser som utspelade sig för fyra eller
fem år sedan. Alltså inte särskilt längesen. Man kan väl säga att jag ändrat
mig en del sedan dess. Tack och lov är jag lite mer ödmjuk inför andras val än
tidigare. Jag är medveten om att jag inte varit en särskilt ödmjuk person
tidigare i livet, och det är något jag försöker tänka på varje dag. Möten med
nya människor som har andra erfarenheter än jag själv, eller livssituationer
man hamnar i som man tidigare inte varit i – det är sådant som ger mig en
tankeställare och nya insikter kring just ödmjukhet. Men även att se tillbaka i
backspegeln, titta på sig själv och hur man tidigare agerat, kan ge en större
förståelse för andra människor och hur de reagerar i olika situationer.
Därför vet jag, om någon, att kost kan provocera. Att göra
valet att inte ge sina barn socker förrän de blir större, eller att tacka nej till
en kanelbulle på jobbfikan – det är sådant som jag flera gånger upplevt kan
göra andra människor väldigt upprörda. Och lika upprörda kan de bli om man faktiskt väljer att äta den där kanelbullen en annan dag. Jag vet att det finns många som tycker
att det verkar märkligt att någon gradvis ändrar sin kost och äter – i deras
ögon – en massa märkliga saker. Så många gånger som jag tänkt - varför kan
personerna inte bara låta mig vara, låta mig göra mina val och inte bry sig?
Det är väl ändå mitt liv? Men så drar jag mig till minnes den där högljudda,
rödhåriga och ganska självupptagna tjugofemåringen, som totalt buade ut den där
stackars tjejen som gått all-in på ekologisk mascara och bananer. Och då tänker
jag, att vi är väl inte mer än människor.
Den personen jag är idag, strävar efter att vara en som inte
dömer andra och deras val. I mitt bakhuvud finns ett litet mantra som en fin
vän till mig brukar säga – alla har sina goda skäl till att vara som de är. Och
vet ni? Idag lagade jag raw food till middag! Jag kunde faktiskt inte låta bli
att fnissa – och skämmas lite – åt mig själv när jag satte mig för att äta.
Till alla er som jag sågat vid fotknölarna förr om åren - jag ber retroaktivt om
ursäkt. Receptet på de asiatiska solrosbollarna (som egentligen ska vara rullade i
sesamfrön, men våra var slut) hittar du hos Rawfoodfamiljen. Till dem åt jag färsk vitkål, riven morot, avokado, quinoa, tomater och solrosskott.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar