27 maj 2015

Kyckling i kylen

Det här är en typisk vardagsmiddag i vår familj. Det är vad det blir på bordet när vi inte har inspiration nog att komma på något mer spännande, men är ändå alltid väldigt gott - ugnsbakad kyckling som vi marinerat – kortare eller längre tid – serverat med quinoa och grönsaker. Här med en sallad på vaxbönor, sojabönor, tomater, kikärtor, kidneybönor och lök. En vinägrett med persilja och lite kryddor bredvid. (Det är stört omöjligt att få vår stora son ät äta något som har minsta spår av persilja på sig…)


Det bästa med den här maten är att den står sig i kylen i flera dagar. Har vi ätit kycklingen som den är ena dagen, brukar jag snabbt koka upp en sås på grädde eller crème fraîche med någon smaksättning och sedan lägga ner kycklingen och servera med ris, potatis eller linser. Förslag på smaksättning:

  • curry och lök
  • tomatpuré, vitlök, lök och basilika eller oregano
  • dragon och lök
  • spenat, soltorkad tomat och vitlök


Man kan även tärna ner kycklingen och göra tacos, eller använda den till en god paj. Det är helt enkelt väldigt smart för en barnfamilj (eller den som ofta behöver få fram en middag på kort tid) att göra en laddning kyckling i ugnen och sedan förvara resterna i kylen för snabb tillagning. 

Något annat som är värt att sägas om kyckling – läs innehållsförteckningen. När det kommer till fryst kyckling är det svårt att hitta alternativ som inte innehåller ca 13 % vatten och druvsocker. Vi köper enbart färsk kyckling från Kronfågel. Det är inte ens dyrare än fryst – nästan varje vecka har butikerna erbjudanden och oftast betalar vi inte mer än 99 kr/kg för kyckling. Men se upp – det finns ett par färska varianter som kostar dryga femtiolappen per kilo – det finns en anledning till det. Såhär står det på Pärsons hemsida: Vi tycker att man alltid ska kunna förvänta sig bra kvalitet och den bästa smaken till ett rimligt pris. I Pärsons värld ska man inte behöva snåla med det goda.” Och självklart blir kycklingen billigare om man sprutar in 9% vatten, antioxidationsmedel och salt i den. Lurendrejeri om ni frågar mig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar